Monday, 28 September 2015

SHAKLEE TENOM SABAH : Gout dan Vitamin C Shaklee

▶ GOUT adalah sejenis penyakit sendi yang diakibatkan oleh kandungan asid urik yang tinggi dalam darah. Biasanya lelaki lah yang lebih berisiko untuk menghidapi gout. Faktor gemuk dan kekeluargaan pun ada kaitan juga.

Bagaimana Gout Berlaku?

▶Jika banyak sangat asid urik ini akan membentuk “KRISTAL ASID URIK” pada bahagian sendi-sendi.  Asid urik adalah satu bahan hasil pemecahan sel-sel tua yang mati (DNA dan RNA) yang berlaku di dalam hati. Kebiasaannya, gout menyerang sendi pada ibu jari kaki.

Akibatnya?

  ▶  sendi akan rasa sakit
  ▶ sukar untuk bergerak
  ▶ sendi membengkak dan merah
  ▶  Inflamasi (Radang Sendi)

▶ Apa yang lebih merisaukan ianya boleh menyerang sendi-sendi lain dan boleh menyebabkan tumbuhnya gout tophus iaitu bengkak pada sendi di seluruh badan. Walaupun ia tidak menyakitkan tetapi ianya berkekalan.

▶Pesakit gout juga berisiko untuk sakit jantung dan kejadian batu karang pada buah pinggang.
Serangan gout boleh terbahagi kepada 2 jenis iaitu serangan akut iaitu secara tiba-tiba dan serangan kronik yang berpanjangan.

1)  Simptom Serangan Akut

  ▶  serangan boleh berulang-ulang
  ▶  sendi menjadi bengkak & rasa berdenyut (menyucuk) berpanjangan dalam tempoh antara 5-6 hari.

2)  Simptom Serangan Kronik

   ▶ pesakit tidak rasa berdenyut-denyut tapi tetap rasa tidak selesa.
   ▶  tempoh sakit yang lama antara 2-3 minggu.
   ▶ Biasanya pesakit terpaksa makan pain killer untuk tahan sakit.

▶ Gout dan Shaklee, pasti tak mengecewakan!

>> Antara cadangan suplement yang akan membantu mengurangkan masalah gout <<

1. ALFALFA

▶   Sifatnya yg beralkali membantu meneutralkan asid urik serta menyingkirkan lebihan asid urik dalam badan. Ia juga bertindak menyingkirkan toksin dalam badan.

2. OMEGA GUARD

▶   Kandungan omega 3 yang bertindak sebagai anti-keradangan membantu mengurangkan radang sendi dan sekaligus mengelakkan sendi dari bengkak.

3. PERFORMANCE DRINK

▶   Sangat penting bagi pesakit gout untuk mengekalkan air di dalam badan. Jika badan kekurangan air, paras asid urik semakin meningkat dan menyebabkan gout bertambah parah. Performance drink membantu mengawal kehilangan bendalir dalam badan dengan mengekalkan kesimbangan air dalam badan. Ia juga turut berperanan penting bagi mengeluarkan lebihan asid urik dalam badan. Senang cerita, kalau air tak cukup dalam badan, macam mana nak flush keluar asid urik tadi..

4. AJHT

Advanced Joint Health membantu anda untuk keselesaan sendi (Ekstrak Boswellia) dengan menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan.

5. VITAMIN C SUSTAINED RELEASED

Pesakit gout perlu mengambil Vitamin C secara sederhana. Kajian menunjukkan pengambilan Vitamin C mampu mengurangkan 45% risiko gout.

Vitamin C adalah uricosuric semulajadi, yang bermaksud bahawa ia membantu buah pinggang menyingkirkan asid urik. Walau bagaimanapun, ia akan menyebabkan peningkatan asid urik dalam buah pinggang dan air kencing yang boleh meningkatkan risiko batu karang.

Vitamin C juga adalah asid askorbik. Pengambilan Vitamin C yang berlebihan boleh menyebabkan air kencing menjadi lebih berasid yang ketara boleh meningkatkan risiko batu karang.

Ia boleh dikurangkan apabila pesakit mengambil air masak yang mencukupi.
Ideal dose: 500mg-1000mg sehari sahaja. Jika pesakit gout hendak mengambil melebihi 1000 mg sehari, disarankan berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

Sid 1072569
Wassap 012-8373981 Irene
Penghantaran poslaju seluruh Malaysia

No comments:

Post a Comment