Wednesday, 28 October 2015

SHAKLEE TENOM SABAH:Vitamin sihat untuk minda anak

Salam damai dan selamat petang pembaca blog entry irenevitamin.Masa kini ramai ibu bapa amat mementingkan perkembangan minda anak agar tumbuh dengan sihat dan cerdas.Saya sebagai ibu kepada 4 orang cahayamata juga mengambil supplemen yang berkhasiat seperti omega guard,mealshakes,lecithin dan juga vitamin c chewable sebagai pelengkap makanan tambahan mereka.Jom kita lihat apa kepentingan DHA kepada minda anak anda.

Kepentingan DHA Untuk Minda

Dalam kebanyakan produk makanan untuk kanak-kanak sering menekankan kepentingan DHA untuk perkembangan minda yang cerdas. Namun apakah sebenarnya DHA tersebut? Benarkah ia penting dalam tumbesaran kanak-kanak yang lebih sihat dan cerdas?

DHA (asid dokosaheksaenoik) adalah nutrisi penting yang diperlukan untuk perkembangan otak selain daripada zat besi, zink dan asid folik. DHA merupakan sejenis asid lemak omega-3 yang boleh didapati dalam setiap sel pada tubuh.

DHA penting untuk perkembangan otak, mata dan sistem saraf pusat. Kajian yang dijalankan mendapati bayi berusia enam bulan sehingga kanak-kanak dua tahun memerlukan sebanyak 100 miligram DHA untuk perkembangan otak mereka.

DHA merupakan elemen utama yang diperlukan untuk membentuk sel membran neuron yang menjadi penghubung antara sel yang lain serta mempengaruhi fungsi  neurotransmitter acetylcholine dan membantu sel otak berhubung.

Pada usia awal, kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral dan vitamin. DHA adalah salah satu lemak baik yang terdapat di seluruh badan. Ia adalah lemak struktur yang disalurkan terus kepada tisu dalam otak bagi memastikan ia berfungsi dengan baik.


Antara kebaikan DHA kepada kanak-kanak adalah:

*Meningkatkan daya fokus

*Perkembangan otak yang baik

*Menajamkan penglihatan

*Meningkatkan sistem imun

*Mencegah ekzema

Jumlah DHA yang diperlukan oleh kanak-kanak mengikut usia:

*1 hingga 2 tahun – 100 hingga 120 miligram DHA setiap hari.

*2 hingga 4 tahun – 100 hingga 150 miligram DHA setiap hari.

*4 hingga 6 tahun – 150 hingga 200 miligram DHA setiap hari.

Makanan yang kaya DHA:

*Ikan laut seperti tuna, salmon, trout, sardin, ikan bilis mengandungi  10 hingga 100 kali lebih DHA daripada sumber makanan yang bukan berasal dari laut seperti kacang, bijirin penuh dan sayuran hijau.

TESTIMONI

Puan Norita Idris

Lecithin membantu meningkatkan daya ingatan serta sangat bagus dalam membantu proses pembuangan yang lebih lawas.

Anak-anak saya dah amalkan dengan konsisten selain dari Omega Guard Shaklee. Sangat mudah bila dua beradik dah pandai makan.

Mereka makan setiap hari 2-3 biji Lecithin, 1 biji Omega, 1-2 biji Ostematrix, 1 biji Carotomax, minum ESP+PD+Mealshake setiap pagi dan malam.

Perkongsian dari Puan Norita yang telah mengamalkan pegambilan supplemen Shaklee selama 17 tahun.

Saya sangat teruja dengan perkembangan anak saya yang semakin fokus dan bertenaga walaupun sistem ko kurikulum di sekolah amat padat dan boleh menerima pembelajaran di sekolah serta di rumah.Jika anda pernah mengalami masalah atau ingin mendapatkan set kesihatan minda cerdas ni bolehlah hubungi saya.

Perunding Kesihatan Shaklee Anda
Irene Chew
PM/whatapp/sms
0128373981
Penghantaran poslaju seluruh Malaysia/Brunei/Singapura/Indonesia

No comments:

Post a Comment