Tuesday, 21 July 2015

SHAKLEE TENOM SABAH : Mengapa Vitamin C menjadi rebutan!

Salam sejahtera kepada yang sedang membaca coretan saya kali ini.

Mengapa Vita C Shaklee menjadi rebutan ramai pengguna di luar sana?Hari ni sahaja saya terima tempahan sehingga 6 botol Vita C SR & 2 botol Vit C chewable. Syukur kepada Dia yang telah membuka minda kawan-kawan saya untuk mendapatkan Vitamin C terbaik ni.

Apakah RAHSIA VITAMIN C?

Ini bukan rahsia lagi ya..hehe..saya suka kongsikan kebaikan vitamin ni kepada kawan-kawan yang ingin mengubah kesihatan mereka kepada yang lebih baik lagi.

Keistimewaan Sustained Release Vitamin C Shaklee

'Sains pembebasan berterusan secara semulajadi' vitamin C telah direka oleh Shaklee. Setiap tablet vitamin C mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah termasuk kulitnya (500mg) dan pembebasan 1.5 vitamin C tersebut ke dalam tubuh kita setiap jam. Ujian klinikal telah membuktikan Vitamin C dalam 2 tablet Vitamin Shaklee (dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal dalam plasma darah kita selama 24 jam. Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid (25% dari bioflavonoid, diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex. Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan Vitamin C dalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

Shaklee mempunyai 2 jenis vitamin. Jom kita berkenalan dengan Vitamin C keluaran Shaklee.

1 - Adakah kandungan kedua-dua vitamin ini sama?
Ya sama. Berikut adalah kandungan secara ringkas:

Sustained Release Vita-C Plus (500mg)
- Mempunyai Vitamin C - 553.00mg
- Mempunyai Citrus Bioflavonoids Complex - 120.00mg

Chewable Vita-C Plus (100mg)
- Mempunyai Vitamin C - 117.90mg
- Mempunyai Citrus Bioflavonoids Complex - 24.00mg
- Rose Hips Powder - 40.00mg

Kedua-duanya mempunyai kandungan yang sama. Cuma Chewable Vita-C Plus (100mg) mempunyai pertambahan Rose Hips Powder (juga salah satu sumber vitamin C yang hebat).

Ia juga dikatakan sebagai 'stomach tonic' kerana ia membantu mengubati ulser perut, diarrhea, sembelit dan kolagen untuk menganjalkan kulit. Selain daripada itu ia turut bertindak terhadap kolesterol, diabetis, tekanan darah tinggi dan sebagainya.

2 - Adakah kedua-duanya memiliki fungsi yang sama?

Ya sama. Fungsinya memang sama. Seperti yang kita dah sedia maklum fungsi Vitamin C sangat banyak:

- Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi yang sihat dan gigi.
- Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran
- Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti.
- Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis.
- Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress.
- Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi.
- Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang.
- Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya.
- Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas.
- Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih –> berguna dalam rawatan anemia. Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah.
- Merawat jangkitan saluran kencing.
- Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.

3 - Apakah keistimewaan kedua-duanya?

Sustained Release Vita-C Plus 500mg

Ia mempunyai teknologi pelepasan masa. Di mana ia mampu dilepaskan 100mg setiap 1 jam selama 5 jam tanpa henti!

Bersifat larut air maka, sesiapa yang consume vita c dinasihatkan minum air secukupnya sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari.

Chewable Vita-C Plus (100mg)

Boleh dikunyah dan dihisap seperti gula-gula. Malah ada pendapat yang mengatakan, vitamin C yang dikunyah mampu untuk diserap dengan lebih baik oleh badan kita.

** Bioflavonoids adalah pigmen tumbuhan-tumbuhan yang dijumpai banyak di dalam buah-buahan sitrus. Ia membantu dalam penyerapan vitamin C sepenuhnya dan memelihara vitamin C itu sendiri daripada oksidasi. Dan di dalam Vitamin C Shaklee kedua-duanya mempunyai Citrus Bioflavonoids Complex daripada lemon, orange, grapefruit.

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian saya hari ni.Semoga memberi manfaat!

Jika hendak membuat tempahan bolehlah hubungi saya di talian 012-8373981 @ menggunakan ID Shaklee saya di mana-mana cawangan Shaklee di seluruh Malaysia iaitu 1072569.Daftar ahli amatlah digalakkan kerana jangan terkejut jika selepas anda mencuba Vitamin daripada Shaklee ni anda 'terpaksa ' jadi testimoni gara-gara #shaklee_effect!

No comments:

Post a Comment